Invest Home Real Estate
Kwaliteit en Comfort
Belgium Deutsch English Français Magyarul

B A L A T O N M E E R

 

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer is de grootste binnenzee van midden- en West Europa. Het is groter dan de Bodensee in Duitsland en het Gardameer in Italië. Het beslaat een oppervlakte van 592km² en heeft zo'n 296km aan kusten. Het is ook zeer ondiep, reden waarom de temparatuur van het water in de zomer soms tussen 25°C en 27°C graden stijgt. Het meer heeft een gemiddelde diepte van 3 a 4 meter, met uitschieters van 12 meter,  maar aan de oevers is het over het algemeen niet dieper dan een meter tot ver uit de kust. Het is daarmee zeer geschikt voor kinderen en onzekere zwemmers. Een parel van water in het westen van Hongarije.

 

Het water in het Balatonmeer heeft een uitstekende kwaliteit in vergelijking met andere zoutwatermeren en heeft bij daglicht een groen-blauwe kleur. Door de geringe diepte van het water en het samenspel van de kleur van de lucht en de wolken heeft het water de kleur van de kuststreken in België en Nederland. Het Balatonmeer is een van de schoonste meren in Europa. Het wordt gevoed door de rivieren Zala en de Bach en de hoogte van de waterstand wordt constant gehouden door het Sio kanaal bij Siofok. Het hele Balatonmeer wordt op die manier iedere twee jaar geheel ververst! Om de hoge waterkwaliteit te waarborgen zijn motorboten en andere gemotoriseerde apparaten op het meer verboden.

De waterkwaliteit wordt ook elk jaar onderzocht door verschillende organisaties waaronder de Duitse ADAC die ook dit jaar weer vaststelde dat ondanks de geringe waterdiepte de kwaliteit in 90% van de metingen als goed tot zeer goed kon worden aangemerkt.
Het Balatonmeer is omwille van zijn zacht Mediterraans klimaat de ideale vertoefplaats van vele Hongaren maar ook van een heel aantal buitenlandse toeristen. Toch is de temperatuur er nooit te warm, zoals je wel eens kan meemaken in landen als Spanje, Italië of Griekenland, en is het steeds zalig vertoeven aan de randen van Hongarije’s azuurblauwe balatonmeer. Zijn zonnig en zacht klimaat gecombineerd met enkele natte dagen vormt ook de ideale groeiplaats voor uitgestrekte Hongaarse wijngaarden, die reeds sinds de Romeinse tijd heerlijk smakende en welbekende wijnen voortbrengen. Laat u meevoeren over de zachtgolvende baren van het Balatonmeer en geniet van een lokale lekkernij met een lekker glaasje wijn in de hand. Het Balatonmeer lijkt wel de hemel op aarde.
 

                                                           
 Mocht u, wat me ten zeerste zou verbazen, nog niet overtuigd zijn van de pracht en de praal van het Balatonmeer en zijn bekendste trekpleisters dan zullen de volgende troeven dat zeker doen. De gemiddelde temperatuur van het water bedraagt zo’n 25°C en vormt dan ook de ideale verfrissing tijdens de warmere dagen. Bij deze temperatuur bieden de lokale bewoners voor eenieder wat wils, zo kan u zich aan op het vijsrijke meer aan een vistrip wagen, de wind trotseren met een zeilboot of deelnemen aan talrijke andere tot in de puntjes verzorgde activiteiten.

 

 
Op het meer is ook een stormwaarschuwingssysteem van kracht dat de badgasten waarschuwt voor plotseling opstekende stormen. Gele vurrpijlen geven aan dat men bij de oevers moet blijven. Als er rode vuurpijlen worden afgevuurd moet men het water onmiddellijk verlaten. Stormen kunnen snel opsteken maar zijn een zeldzaamheid: In enig jaar zijn er gewoonlijk niet meer dan 15 dagen met stormachtig weer!

De sportieve activiteiten op en aan het meer hebben nagenoeg geen grenzen. Zeer geliefd is het zeilen. In practisch elke grote plaats aan het meer is het mogelijk om zeilboten te huren of onder deskundige leiding te leren zeilen.

 

Elk jaar vinden ook diverse nationale en internationale zeilwedstrijden plaats. Een ander hoogtepunt is het jaarlijkse zwemfestijn waarbij van Balatonboglar naar Revulop het meer wordt overgezwommen. En iedereen kan aan deze 5 km lange zwemwedstrijd - een van de grootste massazwemevenementen van Europa - deelnemen! Fietsarrangementen zijn de laatste jaren erg in trek daar men per fiets het volledige Balatonmeer kan verkennen. Er is de laatste tijd veel geïnvesteerd in het Fietsroutenetwerk rondom het Balatonmeer.

 

 
Conditions and Terms  |  Privacy Statement©2024 Copyright by
Moksaphoto